декември 16, 2020

Физички напад од страна на три лица

Инцидент
Инциденти сторени заради религиозна припадност или верско убедување

Што се случило: На 16.12.2020 година во 16.49 часот во СВР Скопје, Д.М. пријавил дека на ул. „Вера Радосавлевиќ“ тој и Р.Ќ. биле физички нападнати од три лица.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е претпоставеното етничко потекло затоа тоа што нападот се случил поради тоа што жртвите зборувале различен јазик од напаѓачите, а пристрасните индикатори се:

  1. Јазик на зборување – засегнатите жртви зборувале на различен јазик од напаѓачите
  2. Етничкото потекло – инволвираните припаѓаат на различни етнички заедници

Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички и јазични групи во општеството


Број на жртви
2
Број на сторители
3
Статус на случајот
Под истрага
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Физички напад Насилство
Физички напад од страна на три лица image