February 3, 2020

Simbole naciste të vizatuara në bilborde

Incident
Incident për shkak të orientimit seksual ose identitetit gjinor

Çfarë ka ndodhur: Më 03.02.2020 si pjesë e një aksioni artistik, në Manastir qenë të vendosura tre publicitet-bilborde në tri lokacione të ndryshme. Në publicitet-bilbordet ishte i ilustruar barna fiktive “Homofobiol” si pjesë e një intervenimi artistik të autorëve në hapsirë publike. Po të njejtën mbrëmje, dy bilborde në qytet qenë të spërkatur me ngjyrë të bardhë, derisa tashmë mbrëmjen e ardhshme, më 04.02.2020 qenë të vizatuar simbole naciste në ngjyrë të zezë. Më 05.02.2020, bilbordet qenë të spërkatur krejtsisht në ngjyrë të zezë. Më 14.02.2020, Qendra për suport LGBTI ngjarjen e paraqiti para MPB SPB Manastir.

Përshkrim i shkurtër i incidentit me indikatorë të njëanshëm: Në incidentin që ndodhi motivi i njëanshëm është prejardhja etnike, përderisa indikatorët e njëanshëm janë:

  1. Orientimi seksual – prezenca e komunitetit LGBTI në hapsira publike është shënjestër e dhunës, përpjekje për fshirje dhe vandalizëm.
  2. Model i incidenteve të mëparshme – presencë të gjuhës së urrejtjes dhe sulme të mëparshme ndaj personave të komunitetit LGBTI.

Ndikimi ndaj viktimave dhe komunitetit: Incidentet e këtij lloji e sjellin në pyetje gjendjen e sigurisë në përgjithësi në shtetin dhe bashkëjetesën me grupe të ndryshme në shoqëri.


Numri i viktimave
-
Numri i kryerësve
-
Statusi i çështjes
-
Lloji i incidentit? (përgjigje të shumëfishta janë të mundshme)
Shkatërrimi i pronës
Simbole naciste të vizatuara në bilborde image