јули 9, 2023

21годишник бил нападнат на улица од група сторители

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: На 9 јули 2023 година 21годишно лице пријавило дека било нападнато од неколкумина сторители на улица, без посебна причина.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е етничкото потекло, а пристрасните индикатори се:

  1. Претпоставена разлика во етничкото потекло
  2. Отсуство на други мотиви – жртвата била нападната без позната причина
  3. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.


Број на жртви
1
Број на сторители
-
Статус на случајот
Нема информации
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Насилство
21годишник бил нападнат на улица од група сторители image