септември 15, 2022

Физички нападнат малолетник во градски автобус во с.Сингелиќ

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: На 15 септември 2022 година 49-годишен родител пријавил дека во градски автобус на автобуска постојка во с.Сингелиќ две лица физички го нападнале неговиот малолетен син. СВР Скопје презема мерки за расчистување на случајот.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е претпоставеното етничко потекло, а пристрасните индикатори се:

  1. Етничко потекло – инволвираните припаѓаат на различни етнички заедници
  2. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички и јазични групи во општеството.

Адреса
ул. „Алија Авдовиќ“ Скопје
Име на Локација
Автобуска постојка во с.Сингелиќ

Број на жртви
1
Број на сторители
2
Статус на случајот
Нема информации
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Физички напад
Физички нападнат малолетник во градски автобус во с.Сингелиќ image