јули 22, 2023

Малолетник нападнал друг малолетник во скопски градски превоз

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: Дедо пријавил дека на 22 јули 2023 година околу 18:30 часот на подрачјето на Бит Пазар, во автобус на ЈСП, неговиот малолетен внук бил физички нападнат од едно лице.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е етничкото потекло, а пристрасните индикатори се:

  1. Претпоставена разлика во етничкото потекло
  2. Отсуство на други мотиви – жртвата била нападната без позната причина
  3. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.


Број на жртви
1
Број на сторители
1
Статус на случајот
-
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Насилство
Име на Локација
Друга јавна локација
Малолетник нападнал друг малолетник во скопски градски превоз image