јули 28, 2023

Инцидент во автобус на подрачјето на Бит Пазар

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: Родител пријавил дека на 28 јули 2023 година во автобус на подрачјето на Бит Пазар нејзиниот син бил физички нападнат од неколку лица, а едно од лицата го удрило со тврд предмет.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е етничкото потекло, а пристрасните индикатори се:

  1. Претпоставена разлика во етничкото потекло
  2. Отсуство на други мотиви – жртвата била нападната без позната причина
  3. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.


Број на жртви
1
Број на сторители
-
Статус на случајот
-
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Насилство
Име на Локација
Друга јавна локација
Инцидент во автобус на подрачјето на Бит Пазар image

Основа

Етничка припадност