октомври 28, 2022

Нападнат малолетник во градски автобус

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: На 28 октомври 2022 година во Полициската станица Гази Баба родител пријавил дека во автобус на ЈСП на автобуска постојка на подрачје на Гази Баба нејзиниот малолетен син бил физички нападнат од друг малолетник.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е претпоставеното етничко потекло, а пристрасните индикатори се:

  1. Етничко потекло – инволвираните припаѓаат на различни етнички заедници
  2. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички и јазични групи во општеството.


Број на жртви
1
Број на сторители
1
Статус на случајот
-
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Физички напад
Нападнат малолетник во градски автобус image