септември 15, 2023

Вандализам од фанови на ФК Вардар во Кавадарци

Инцидент
Инциденти сторени на спортски натпревари

Што се случило: Во септември, медиумите објавија дека триесетина млади навивачи на ФК Вардар – Комити барале навивачи на ФК Тиквеш-Кавадарци, возејќи низ градот. Откако дознале дека повеќе Лозари се наоѓаат во Спортската сала „Јасмин”, каде изработувале плакати за претстојниот натпревар помеѓу двата фудбалски клуба на градскиот стадион во Кавадарци, со возилата се упатиле таму. Со себе носеле палки, токи и тврди предмети, а околу еден часот по полноќ целата група пристигнала во спортската сала. Тие почнале да вандализираат, ја оштетиле влезната врата, фрлале светилки, метални и други тврди предмети, а неколку лица од навивачката група на ФК Тиквеш, завршиле со телесни повреди.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасните индикатори се:

  1. Локација – инцидентот се случил на спортски натпревар
  2. Локација – инцидентот се случил на спортски натпревар
  3. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.


Број на жртви
-
Број на сторители
15
Статус на случајот
-
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Насилство
Вандализам од фанови на ФК Вардар во Кавадарци image