ноември 22, 2023

Оштетен гроб во село Парагуша

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност
Предизвикување на национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост

Што се случило: На 22.11.2023 во 22.35 часот во СВР Скопје било пријавено дека на гробиштата во атар на с.Пагаруша, скопско, неколку лица оштетиле гроб. Се преземаат мерки за расчистување на случајот.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е етничкото потекло, а пристрасните индикатори се:

  1. Етничка припадност – претпоставена разлика во етничката припадност на сторителот
  2. Локација – гробишта во селото Парагуша

    Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.


Број на жртви
-
Број на сторители
-
Статус на случајот
-
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Уништување на симболи
Оштетен гроб во село Парагуша image