септември 15, 2023

Физички напад врз државјанин на Република Турција

Инцидент
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: На 15 септември 2023 државјанин на Република Турција кој престојува во Скопје, пријавил дека на подрачјето на Бит Пазар бил физички нападнат од едно лице.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е националноста, а пристрасните индикатори се:

  1. Националност – жртвата е државјанин на Република Турција
  2. Етничка припадност – претпоставена разлика во етничката припадност меѓу жртвата и сторителот
  3. Отсуство на други мотиви

    Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните групи во општеството.


Број на жртви
-
Број на сторители
-
Статус на случајот
-
Физички напад врз државјанин на Република Турција image