септември 28, 2023

Инцидент од омраза врз основа на верско уверување и попреченост

Инцидент
Дела против лица со попреченост
Инциденти сторени заради религиозна припадност или верско убедување
Предизвикување на национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост

Што се случило: На паркинг место наменето за лица со попреченост, во близина на основното училиште Ѓорѓија Пулевски, бил нацртан графит со нацистички симбол – свастика.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасните мотиви се верското уверување и попреченоста, а пристрасните индикатори се:

  1. Верско уверување – графитот со нацистичкиот симбол е насочен кон припадници на Еврејската заедница
  2. Попреченост – графитот е нацртан на паркинг место наменето за лица со попреченост
  3. Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните групи во општеството.


Број на жртви
-
Број на сторители
-
Статус на случајот
-
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Уништување на имот
Инцидент од омраза врз основа на верско уверување и попреченост image