октомври 11, 2020

Низа инциденти во село Кравари при одржување на фудбалски натпревар

Инцидент
Инциденти сторени заради религиозна припадност или верско убедување
Инциденти сторени на спортски натпревари

Што се случило: На 11.10.2020 во 18.00 часот во Полициско одделение Велушница-Битола, А.С.(41) од с. Дрслајца, струшко, фудбалски судија, пријавил дека околу 15.45 часот во с. Кравари, на фудбалски натпревар, бил физички нападнат од А.Р.(25) од Битола, Ј.Ќ.(23) и А.М.(32), двајцата од с. Грнчари, ресенско. Додека Ј.Ќ. пријавил дека додека бил во прекин фудбалскиот натпревар во с. Кравари, бил физички нападнат од Г.Л.(43) од Струга, помошник фудбалски судија. Се преземаат мерки за расчистување на случајот.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е етничкото потекло поради тоа што фудбалскиот судија и неговиот помошник биле нападнати поради нивната етничка припадност и притоа бил навредувани врз таа основа, а пристрасните индикатори се:

  1. Етничкото потекло– жртвата и напаѓачите биле од различна етничка заедница.
  2. Модел на претходни инциденти – пресметки за време на спортски натпревари

Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството


Број на жртви
2
Број на сторители
4
Статус на случајот
Под истрага
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Физички напад Насилство
Низа инциденти во село Кравари при одржување на фудбалски натпревар image