јануари 26, 2019

Нападнати Штипјани на боречки натпревар во Скопје

Инцидент
Инциденти сторени на спортски натпревари
Инциденти сторени поради етничка припадност
Предизвикување на национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост

Што се случило: На 26.01.2019 година околу 15.40 часот пријавено е дека во спортска сала во Средното
училиште „Зеф Љуш Марку” лоцирано на улица „Лазар Трпковски” во Скопје, К.Н.(34) и Г.Н.(44), двајцата од
Штип, додека се одржувал боречки натпревар биле физички нападнати од повеќе лица. Се преземаат мерки за
расчистување на случајот.

Датум, време и место на инцидентот: 26.01.2019 година околу 15.40 часот, спортска сала во Средното училиште
“Зеф Љуш Марку” во Скопје.
Извор на информации: дневен билтен на МВР
Инволвирани жртви: две (2) жртви
Вид на злосторства: Насилство (Член 386, КЗ на РСМ)
Сторители: повеќе сторители.
Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент кој се случил пристрасниот мотив е
етничко потекло, а пристрасните индикатори се:
1. Етничкото потекло и припадност на навивчка група – жртвите и напаѓачите биле од различна етничка
заедница
2. Локацијата – инцидентот се случил на спортски настан.

Статус на случајот: непознат
Одговор на локалните власти: На организаторот на натпреварот му е издаден прекршочен платен налог по чл.
15-а ст.1, а казнив по чл 3 ст. 7 од Законот за спречување на насилство и недостојно однесување на спортски
натпревари.
Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна
состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.

Адреса
улица „Лазар Трпковски”
Име на Локација
Средното училиште „Зеф Љуш Марку”

Број на жртви
2
Број на сторители
-
Статус на случајот
Нема информации
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Сериозна закана Телесна повреда Физички напад Насилство
Име на Локација
Друга јавна локација
Како реагираше полицијата? (можни се повеќе одговори)
Тие го истражуваат инцидентот
Дали имало слични инциденти / злосторства на иста локација?
Да
Нападнати Штипјани на боречки натпревар во Скопје image

Кривични дела

Против животот и телото
Телесна повреда
Против слободите и правата
Криминална закана
Против јавниот ред
Насилство

Основа

Националност Етничка припадност