ноември 10, 2019

Навивач повреден на натпреварот Гостивар-Кожув

Инцидент
Инциденти сторени на спортски натпревари
Инциденти сторени поради етничка припадност

Што се случило: На 10.11.2019 во 21.00 часот во Полициската станица Гостивар, А.И. (35) од Гостивар пријавил
дека околу 17.30 часот на кошаркарскиот натпревар Гостивар – Кожуф, што се играл во спортската сала
„Младост“ во Гостивар, 19-годишниот навивач на „Кожуф“ Д.С. од Гевгелија со дрвен предмет фрлил и му
нанел повреда. Набргу потоа, Д.С. бил обезбеден и по целосно документирање на случајот против него ќе биде
поднесен соодветен поднесок.

Датум, време и место на инцидентот: 10.11.2019, 17.30, Скопје
Извор на информации: дневен билтен на МВР, emagazin.mk; 24info.mk; kurir.mk;
Инволвирани жртви: една (1) жртва
Вид на злосторства: Телесна повреда (Член 130, КЗ на РСМ)
Сторители: еден (1) сторител
Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент кој се случил пристрасниот мотив е
етничко потекло, а пристрасните индикатори се:
1. Етничкото потекло – сторителот и жртвата се од различна етничка заедница.
2. Локација – настанот се случил на место каде што и претходно се случувале вакви инциденти

Статус на случајот: поднесено барање за поведување прекршочна постапка.
Одговор на локалните власти: Од страна на ПСОН Гостивар до Основен суд Гостивар е поднесено барање за
поведување прекршочна постапка против сторителот за сторен прекршок по чл.3 од Закон за спречување на
насилството и недостојното однесување на спортски натпревари.
Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна
состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички групи во општеството.

Адреса
Гостивар, Северна Македонија
Име на Локација
Спортски комплекс Младост, Гостивар, Северна Македонија

Број на жртви
1
Број на сторители
1
Статус на случајот
Идентификувани сторители
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори)
Телесна повреда Физички напад Насилство
Име на Локација
Друга јавна локација
Како реагираше полицијата? (можни се повеќе одговори)
Тие веднаш го забележаа инцидентот
Дали имало слични инциденти / злосторства на иста локација?
Да
Навивач повреден на натпреварот Гостивар-Кожув image

Кривични дела

Против јавниот ред
Насилство

Основа

Националност Етничка припадност