декември 11, 2020

Физички напад врз 22-годишен маж и оштетување на неговата кола

Инцидент
Инциденти сторени заради религиозна припадност или верско убедување

Што се случило: На 11 декември 2020 година, дваесет и две годишен жител од Скопје пријавил во полиција дека две непознати лица физички го нападнале и притоа му го оштетиле автомобилот.

Кус опис на инцидентот со пристрасни индикатори: Во овој инцидент пристрасниот мотив е претпоставеното етничко потекло затоа тоа што нападот се случил поради тоа што жртвата зборувала различен јазик од напаѓачите, а пристрасните индикатори се:

  1. Јазик на зборување – жртвата зборувала на различен јазик од напаѓачите
  2. Етничкото потекло – инволвираните припаѓаат на различни етнички заедници

Влијание врз жртвите и заедницата: Инциденти од ваков вид ја доведуваат во прашање општата безбедносна состојба во земјата и соживотот помеѓу различните етнички и јазични групи во општеството


Број на жртви
1
Број на сторители
2
Статус на случајот
Нема информации
Физички напад врз 22-годишен маж и оштетување на неговата кола image