Верифицирано

Граѓани се собраа за да го уриваат споменикот на цар Душан во Скопје

00:30 Dec 7 2013 н. Центар, Скопје

Граѓани се собраа за да го уриваат споменикот на цар Душан во Скопје Граѓани се собраа за да го уриваат споменикот на цар Душан во Скопје Граѓани се собраа за да го уриваат споменикот на цар Душан во Скопје Граѓани се собраа за да го уриваат споменикот на цар Душан во Скопје
Опис
Новинарот и главен уредник во Алсат-М, Мухамед Зекири, на својот Фејбук профил објави фотографии од вечерашните случувања на „Мостот на цивилизациите“ пред зградата на Уставниот суд во центарот на Скопје.

Како што може да се забележи од фотографиите, организирана група „го нападна“ споменикот на цар Душан за кој се уште не се знае кој го нарачал, платил и поставил и за кој никој не сака да преземе одговорност.

Според информациите на Алсат-М, група од 20 до 30 граѓани ноќва нешто по полноќ се обидела да го урне споменикот, но по многуте обиди споменикот е значително оштетен, но не и срушен. Како што пренесува телевизијата, меѓу граѓаните имало и претставници на ДУИ.

Нападот на споменикот следува откако вечерва на социјалните мрежи извесен Африм Гаши објави отворен повик за протест и уривање на споменикот, но за утре во 12 часот.
Повеќе податоци

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0